Dag dakleer

ozzie-collageHet weer was veel te mooi om precisie te gaan zagen aan een stel nieuwe dakspanten en dan zwijgen we nog over het tevoorschijn halen van geschikte, maar vooral enorme, platen hout.

Reden genoeg om in plaats daarvan een schroevendraaier voor het licht te halen en onder de bezielende leiding van Ozzie verwijderde ik de laatste drie daklijsten.

Met het weghalen van de strips bleek al snel dat het dakleer verbluffend los zat. Kijk, dat was nog eens zaken doen, moeiteloos liet de zwarte massa zich naar beneden schuiven. En omdat het weer vast niet zo rustig zou blijven de komende tijd, kreeg Keetjes wonderschone houten kapje een mooi blauw hoedje!

collage-dakleer-verwijderen

Van boven naar beneden

Keetje moet een nieuw kleedje. Vandaag schroefde ik de onderkant van haar jurkje los.

Nouja, schroeven. Alles bleef tot nu toe hangen door de metalen pennetjes, maar het hout was zo zacht en rot dat ik ook met een klein rukje een heel eind kwam.

De sloop was bedoeld om ruimte te krijgen aan de voorkant waar een vloerbalk verstevigd moet worden. Het hout daar is behoorlijk aangetast door lekwater uit de kacheldoorvoer waar geen kacheltje meer onder stond. Elke regendruppel die de kans kreeg ging natuurlijk even binnen loeren. Kan je je ook wel weer iets bij voorstellen eej.

daklijst-los1Anyway, denkend aan al die ongewenste intimiteiten besloot ik van het plan van aanpak aan te passen en me voorlopig niet te richten op de vloer maar op het dak.

Hoe het precies wordt laat ik binnenkort even zien,  maar om de vorm van het dak te kunnen namaken heb ik een aluminium daklijst losgeschroefd. Ik ga met het ding als mal, een aantal ribben zagen die op het bestaande constructie worden geplaatst. Zo blijft het mooie plafonnetje aan de binnenkant bewaard. Tussen de ribben komt een isolatielaag en op de ribben platen hout met daarna weer een afdeklaag.

Fingers crossed dat het dakleer een beetje soepeltjes loslaat tzt.

keetje-zijkant1

De keet uit!

Bivakkeerde er in het Keetje ooit al een gevederde gast, getuige het vogelnestje dat in een kast lag, achter de binnenwanden school een vogel van een geheel ander pluimage.

insectenhuisjeIk houd het op een vliegend insect in een bijzonder stijlvol optrekje.zwam

Keetje is trouwens in slechte conditie. Nu het plaatwerk verwijderd is zie je hoe slecht de wanden zijn,. Met name aan de onderkant en dat komt vooral door het zootje zwammers dat zich er gevestigd heeft. Gevoed door het vocht, hebben ze zich weten te ontwikkelen tot een niet te negeren probleem.

Ze moeten met z’n allen de keet uit, dat moge duidelijk zijn.

 

Het allereerste bouwkeetje, we noemen haar Keetje

Ze staat er, het bouwkeetje dat ik voor een prikkie kocht op marktplaats en de komende maanden ga ombouwen van rookhol naar een minilogeerhuisje.

Met een grote autoambulance en een bus van vrienden, manouvreerden we het langverwachte houten gevaarte op wielen, probleemloos naar ons Muizenhuis. Daar stond ze een tijdje op de oprit te wachten tot we haar naar de definitieve werkplek zouden brengen. Nog niet zo makkelijk hoor, want het was glad op het gras! Afijn, nu kan het feest beginnen!

op de plaats zetten