Courgettejam

De tuin levert mais, boontjes, worteltjes, bietjes, aardappeltjes, capucijners, hete pepers, tomaatjes, komkommertjes en weet ik wat nog meer. Ze wandelen zo de tuin uit om, via een pannetje, op onze bordjes terecht te komen.

Jammer dat bij een aantal groentes het einde alweer nadert. Dat kun je van de courgette toeloop nog niet zeggen. Als ik groen zie en krom loop komt het van die jongens. Wat een joekels hè. Op de foto even voor het contrast een knoflookbolletje erbij gelegd.

Anyway, vandaag pakte ik er een aantal in hun lurven en verwerkte ze tot jam. Hele lekkere jam, al zeg ik het zelf. Geen eigen recept, het komt van internet, maar ik kan de bron zo 1,2,3 niet vinden. Dus als je dit leest en denkt, verdeurie, dat komt uit MIJN koker, gewoon even melden, dan zet ik het er bij.courgettejam-maken Je neemt:

1 kg courgette met schil, zonder zaadlijsten (haal ik er uit met een ijsscheplepel, even halveren, schrapen, gaat handig hoor!) en dan raspen.
2 citroenen persen en van 1 de schil raspen (ik neem dan biologische, maar laat de rasp ook wel weg, als ik lui ben zoals vandaag.)
1 persinaasappel persen
2 theelepels italiaanse kruiden
2 theelepels kaneel
1 pond geleisuiker speciaal(!)

Mik alles bij elkaar, behalve de suiker. Aan de kook brengen in een pan, 10 minuten laten koken , dan de suiker erbij, nog 5 minuten koken.  In de potjes, dekseltje er op en even omgekeerd laten staan, dan kan de deksel vacuum trekken. (Als je het laat afkoelen op de kop zoals ik deed, dan hangt de jam iets boven de bodem in het potje. Ik heb de handel nog even bars toegesproken, maar het spul gaf geen krimp. Stijfkoppen. Blijf maar lekker hangen zou ik zeggen).

Maar om een lang verhaal kort te maken; een kind kan de was doen!

Verder met de zijkant

Even een korte update van de werkzaamheden aan de zijkant. Allemaal schroot wat de klok slaat.

Nou de raampjes nog afwerken en de hoeken en dan kan ik er een verfje opzetten ter bescherming en voor de vrolijkheid natuurlijk. Dat de schroten aan de voorkant (achterkant dus eigenlijk hè) een andere richting hebben geeft helemaal niks, door de kleur wordt dat straks één geheel, egwaar!

zijkant-nieuw-schroot

buitenkant-nieuw-twee

Tentje bouwen

Wel leuk allemaal, maar slopen brengt veel troep met zich mee. Vandaag stond dan ook in het teken van opruimen, sorteren wat nog bruikbaar was en anders op de stapel die mevrouw Storthoop heet.

De dame bivakkeert nog in de tuin maar moet tzt richting grof vuil. Nou ze zit me niks in de weg, dus laat haar nog maar even lekker groeien.
Anyway, Kaatje vond het wat te bloterig worden allemaal en daar kon ik me wel iets bij voorstellen. ik haalde een enorm zeil en maakte daar een tentje van.

Nou had ik heel graag een legertent of iets dergelijks  gebruikt en niet dat stomme plastic, maar dat wordt financieel wel een hele kluif hoor. Ik maak het goed met zoveel mogelijk hergebruik. Voor Kaatje is wat bescherming natuurlijk wel het behoud van één en ander en ik kan ook als het regent verder met alles.

Muisman haalde de wielen van Kaatje. Ze zijn inderdaad een stuk groter dan die van Keetje. Alleen de velgen al scheelt 7 cm in doorsnee. Daarna demonteerde hij met de nodige zweetdruppeltjes de spatborden. Man wat zaten die krengen vast. Nu kan er een mooi glad vloertje in.
Nu wordt het frutten met pen en papier en beslissen wat waar moet komen in dit minihuisje.

Ik neig er naar om het wctje een vierkante ruimte te laten zijn met een deur naar buiten, dus als los onderdeeltje. Dat betekent dat je dus altijd naar buiten moet om op het toiletje te geraken. Aan de anderen kant levert het ruimte op omdat er geen deur open hoeft te zwiepen. Wat is wijsheid hè. Wat denken jullie?

tentje-bouwen

Bouwen met een grote B

vogelnestje.jpgJe vindt wel eens wat. Een onbewoonbaar verklaard pandje ofzo.

Dat ligt dan niet altijd aan het woninkje zelf. Soms zijn de fundamenten eronder weggehaald. Letterlijk. De boom legde het loodje en daarmee was het lot van dit prachtige vogelhuisje bezegeld. Het viel op de grond en dat was dat.

Ohhh, riepen wij verrukt, wat een ingenieus bouwsel. Zo fijntjes geweven van kleine takjes, strootjes, grasjes en paardebloemetjes. Met liefde gemaakt, dat zie je zo. Neem die luxe isolatielaag om het geheel te completeren.

Mede mogelijk gemaakt door Witte Herder bv..

Kaatje slopen 2

Zo, je zou kunnen zeggen dat Kaatje wat overtollige balast geloosd heeft. Je kunt daarnaast eveneens vaststellen dat er weinig van Kaatje over is.

Geen vrees, erger dan dit wordt het niet. Het plafond is te mooi om weg te halen en de muren zijn redelijk stevig en vormen dus een mooi uitgangspunt bij de opbouwwerkzaamheden.

De onderste balk is rondom slecht, dus die wordt helemaal vervangen. Heb ik al boodschappen voor gedaan bij de sloop. Haalde er 14 prachtige balken van 2 tot 3 meter lang, samen voor 20 euro. Eén zo’n balkje kost nieuw rond de 9 euro. Tel uit je winst.

Het enige minpuntje aan Kaatje vormen de wielen. Ze zijn groot en in tegenstelling tot Keetje komen ze boven de vloer uit. Dat vind ik stom. “Moet je kleinere wieltjes scoren,” zei Muisman, mijn held in barre tijden. Kijk daar heb je wat aan. Kaatje gaat op blokken, de vloer maak ik vlak en dan ondertussen rustig uitkijken naar een wat kleiner model wiel. Komt vast goed.

kaatje-slopen-2

Slopen 1

kaatje-slopen1Alle begin is moeilijk zegt “men”, maar dat is grote onzin hoor. Om iets op te bouwen moet je het eerst afbreken, makkelijk zat.

Nou, dan heb je aan mij een hele goeie. Slopen is mijn middle name; Mama Slopen Muis. Moet ik erbij vermelden dat je gauw teveel lospeutert hoor. Latje hier, balkje daar en voor je het weet heb je alleen nog een heel groot onderstel. Dag Kaatje!

Maar zover laat ik het niet komen. Het raamwerk dat je op de foto’s ziet vormt een hele mooie basis voor een nieuwe opbouw. Op de onderste balk na dan, die is slecht te noemen. M’n grote vriend zwam dook ook nog op in een hoekje, maar daar lachen we om sinds we Keetje ontmantelden. Dat was pas zwammen met een hoofdletter Z.

Hoe je moet bouwen kun je leren door naar de natuur te kijken, daar duiken de mooiste vormen en contructies op. Prachtig weer hè die vliegenhuisjes of wat het dan ook zijn.

Rupsen

Zonder overdrijven kan ik zeggen dat ik in mijn eentje de hele rupsen cq vlinderpopulatie van Noordoost-Groningen opkrik met een procentje of 200.  Mijn kolenflat, in meerdere opzichten een doorslaand succes, draagt hier een aardig rotsblok aan bij.

Het bovengronrupsends telen bevalt goed. De tuinaarde is prima nat te houden en de opbrengst is hoog, gezien het aantal meters dat je in gebruik hebt….

Hmmm, laat ik dat laatste zinsdeel herschrijven. De opbrengst zou hoog kunnen zijn gezien etc. etc… ware het niet dat de familie rups zich meer dan graag tegoed doet aan mijn plantjes.

Ik heb er geen hartzeer van, op de paksoi en boerenkoolfamilie na dan, wier bladeren ik graag met een kiwi, sinaasappel of banaan in de blender laat verdwijnen.

Eigenlijk heb ik wel een zwak voor die vreetzakken, dus het zootje mag blijven. Moeten ze zich als tegenprestatie wel ontpoppen tot vlinder. Aan de voedselvoorraad kan het niet liggen lijkt me.

Deurtje repareren

Scherven brengen geluk, dus ik zit helemaal klaar om het in ontvangst te nemen. Veel stukjes glas vandaag namelijk. Het raam achter de spijltjes was aardbevingproof vastgekit en daarom kon ik het er niet heel uit krijgen.

Na het slopen, zocht ik de zwakke plekken in het hout op en maakte er nette gaatjes van, om ze later weer op te kunnen vullen met stukjes hout. Toen kreeg de onderkant nog wat plankjes en nu staat het geval te drogen.

Binnenkort nog wat kleine details aanbrengen, onderkant opvullen, schuren en plamuren en dan wordt het een heel aardig binnendeurtje!

deurtje-repareren

Deurgaan

Vanmorgen deed ik de schuurdeuren open. Tjongejonge wat ging dat zwaar. Er klonken schuifgeluiden  Oja, dacht ik, is ook zo, ik had mijn nieuwe deurtjes even tegen de buitenkant aangezet.

Met het realiseren van wat er gebeurde, zette m’n hoofd zich mentaal schrap voor de schade die zou volgen. Klabang ging het, maar rinkeldekinkel bleef uit. Wat een mazzel! En wat een mooie deurtjes, slechts één vermolmd onderkantje was losgesprongen. Nou die dag kon niet meer stuk natuurlijk.

Van de vier deuren was er eentje vrijwel gaaf, die kon best nog als buitendeur voor Keetje dienen. Iets te smal misschien, maar daar pas ik nog wel een mouw aan. In de raampjes ga ik dubbel glas zetten en alle andere oneffenheden inclusief het beter monteren van de scharnieren doe ik later. Neemt niet weg dat het deurtje er nu in zit zoals je ziet. Lollig hè.

Een tweede deurtje ben ik aan het repareren. De vermolmde onderkant moet vervangen, verder is het ding nu te groot om te dienen als badkamerdeur. De onderkant is al op maat gezaagd. Maar van beide zijkanten moet 1,5 cm af. Maar wat een rijkdom en dat helemaal gratis en de voor niets.

deurenkeetje

Af- en wegwerken

Het was er eigenlijk geen weer voor, maar vanmiddag wilde ik toch even verder met Keetje. Het isolatiemateriaal dat rondom de buitenkant zit, voldoet goed en houdt aardig wat warmte buiten de deur, zeker als je in aanmerking neemt dat er op het dak nog geen extra bedekking zit. Keetje is straks winterhard en zomerproef wat ik je brom.

Afijn, de klusserij van vandaag bestond vooral uit het dichtmaken van stukjes wand en afwerklatjes zetten aan de badkamerkast (zie ook vorige blogje). Verder zie je op de kleine fotootjes een stuk plafond waarvan de schrootjes zwart, rot en verweerd zijn door alle lekkage die het ooit voor de kiezen kreeg.

Inmiddels is het hout mooi opgedroogd. Om de ergste rotschade uit het zicht te krijgen heb ik een soort sierrand gemaakt, die qua vorm correspondeert met een klein plankje boven het raam. Nu moet er alleen nog wat dun plaatmateriaal tussen, maar dat had ik niet liggen. Kan ook best zijn dat ik er een stuk Kaatje voor transplanteer. Maar even zien wat wijsheid is.

badkamer-achter-aftimmeren