Geen apekool

Het mooie lenteweer brengt de koolzaadvelden zeker twee weken eerder in bloei dan normaal, zegt buurman Boer. Maar het suikerbietenzaad is vooralsnog passief, dat kun je zien aan verschillende akkers die veel te lang zwart blijven. Vochtigheid, is wat zo’n bietenzaadje nodig heeft om te ontkiemen en dat is er bij lange na niet genoeg deze weken. Die ontwikkeling verloopt dus minder voorspoedig.

De aardappeltjes kunnen daarentegen nog wel wat droogte verdragen. Voorlopig nos problemos met de patatos. Buurman Boer kan dit soort dingen weten, want de man boert al heel zijn leven en niet alleen na de maaltijd.

Met de komst van de uitgestrekte gele vlakken in het landschap, maakt ook de imker zijn rentree. Het zal dan ook niet lang meer duren tot de autootjes vol materiaal,zich melden langs de akkerrand. Binnen de kortste keren worden er groene, gele, blauwe en/of rode bijendorpen uit de grond gestampt.koolzaad

Men doet vooral aan lintbebouwing. De bijenkasten worden ordelijk op een rij geplaatst, soms ook twee aan twee met een soort van pad ertussen. Gedurende een aantal weken spannen de bewoners van deze tijdelijke nederzettingen zich in om honing te verzamelen. Om de zoveel tijd doet een mannetje met een imkermasker op hetzelfde.

Zo houden de bijen en de bijenhouder elkaar bezig, maar niet van de straat. Vooral de bijen zwermen druk van veld naar veld en steken frequent de weg over. Daarom een welgemeende waarschuwing:
Automobilisten: raampjes dicht.
Fietsers: klep dicht….

Geen apekool!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *