Courgettejam

De tuin levert mais, boontjes, worteltjes, bietjes, aardappeltjes, capucijners, hete pepers, tomaatjes, komkommertjes en weet ik wat nog meer. Ze wandelen zo de tuin uit om, via een pannetje, op onze bordjes terecht te komen.

Jammer dat bij een aantal groentes het einde alweer nadert. Dat kun je van de courgette toeloop nog niet zeggen. Als ik groen zie en krom loop komt het van die jongens. Wat een joekels hè. Op de foto even voor het contrast een knoflookbolletje erbij gelegd.

Anyway, vandaag pakte ik er een aantal in hun lurven en verwerkte ze tot jam. Hele lekkere jam, al zeg ik het zelf. Geen eigen recept, het komt van internet, maar ik kan de bron zo 1,2,3 niet vinden. Dus als je dit leest en denkt, verdeurie, dat komt uit MIJN koker, gewoon even melden, dan zet ik het er bij.courgettejam-maken Je neemt:

1 kg courgette met schil, zonder zaadlijsten (haal ik er uit met een ijsscheplepel, even halveren, schrapen, gaat handig hoor!) en dan raspen.
2 citroenen persen en van 1 de schil raspen (ik neem dan biologische, maar laat de rasp ook wel weg, als ik lui ben zoals vandaag.)
1 persinaasappel persen
2 theelepels italiaanse kruiden
2 theelepels kaneel
1 pond geleisuiker speciaal(!)

Mik alles bij elkaar, behalve de suiker. Aan de kook brengen in een pan, 10 minuten laten koken , dan de suiker erbij, nog 5 minuten koken.  In de potjes, dekseltje er op en even omgekeerd laten staan, dan kan de deksel vacuum trekken. (Als je het laat afkoelen op de kop zoals ik deed, dan hangt de jam iets boven de bodem in het potje. Ik heb de handel nog even bars toegesproken, maar het spul gaf geen krimp. Stijfkoppen. Blijf maar lekker hangen zou ik zeggen).

Maar om een lang verhaal kort te maken; een kind kan de was doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *