Van der Hen en co

Ze zijn er hoor, de werknemers van de firma “Hen voor al uw tuinonderhoud”. Het is een wat zieltogend bedrijf getuige de bedrijfskleding die vol gaten, rafels en onrechtmatigheden zit, maar levert harde werksters zo werd mij verzekerd. En al helemaal als ze de ruimte krijgen.

De mevrouw van Red-een-legkip-punt-nl deed even voor bij één hennetje hoe we de vleugelveren konden kortwieken zodat de dames niet zouden wegvliegen. Klinkt hard, maar je investeert natuurlijk not om je hele handel  in no time met de noorderzon te zien vertrekken.

Hebben we het nog niet gehad over de witte hapsnavel bv, die behulpzaam als altijd, best wil helpen met het vangen van een al dan niet bewust gedeserteerde, maar geenszins genegen is de vers gepakte buit terug te geven. Niet zonder kleerscheuren tenminste. Daar krijgt het kip zonder kop verhaal een heel andere betekenis. Moet je niet willen

Anyway. Na een autoritje van een uur met twee kipstra’s per poezenreismandje, liet ik ze los in het nachthok om me vervolgens te bedenken dat de drie anderen ook nog bijgeknipt moesten worden. Hai, dat leverde wel wat stress op voor de dames. Eentje stootte zelfs al opvliegend haar koppie tegen het dak. Gelukkig zonder blijvende schade. kippen

Als beloning mocht de familie naar buiten waar ze dankbaar en blij meteen aan het wieden en spitten begonnen. Kijk daar hebben we wat aan. Ik sleepte een grote boomstronk naar een beschut plekje en zat een uurtje de werkzaamheden te observeren. Schitterend gezicht al die draaiende konten en krabbende pootjes. Gele ogen met oogleden die zich van onderen af sloten en een paar uitsloofsters die het presteerden om bewegingsloos op 1 poot te gaan staan.

Onderwijl bleven ze allemaal alert op onbekende geluiden en bewegingen. Mij zagen ze niet, of wilden me niet zien, of ze dachten dat ik een blauwe struik was ofzo. In het kader van al het slechte komt in drieën moest iedereen vervolgens weer naar binnen.  De dames kregen er grijze veren van, maar de bak met biologisch kippengraan maakte veel van het schapen drijven (maar dan anders ), goed geloof ik.

Nu mogen ze voortaan zelf bepalen wanneer ze weer naar buiten stappen. Tenminste buiten de avondklok om hè. Tijdens die uren moet het deurtje dicht om ongewenst bezoek tegen te houden. Zal ik morgen de wekker even zetten, anders moeten de hennen zo lang wachten voor ze aan de slag kunnen, vinden ze vast niet grappig op hun eerste officiële werkdag.

 

6 Reacties

  1. Geinig idee om zo wat dames Kipstra een leuke ouwe dag te geven. Of zijn ze nog niet zo oud? Willen ze nu ook een haan? Moet je dan naar het ouwe hanenhuis of zo? Domme vraag zeker. :-) Ik heb echt totaal geen verstand van vogelachtigen.

    1. Ze zijn niet zozeer oud, anderhalf jaar, maar er is roofbouw op ze gepleegd. Een kip in optimale omstandigheden kan wel 7 tot 13 jaar worden las ik. Deze kippen redden het een jaar tot 3 jaar. Er zijn er maar enkele die echt oud worden. Een haan hoeven ze niet. Met zn viertjes runnen ze de tent wel. Geen haan nodig om orde op zaken te stellen. Ik wil ook geen kuikentjes. Hartstikke leuk, maar daar zitten ook veel haantjes tussen en waar laat je die dan weer…. zo nou weet je wat van vogels ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *