Run Muis Run!

Al gehoord hoe fit ik was? Nou ontzettend fit, het moet gezegd en dat niet alleen, het is ook gemeten!

Ik doe mee aan een groot onderzoek onder ongeveer 200 kankerpatiënten door arts-onderzoeker Niek Westerink van het UMCG. De onderzoeksvraag luidt: Wat is het verschil tussen bewegen tijdens chemotherapie en bewegen na chemotherapie? Er wordt gekeken naar het maximale  zuurstofopnamevermogen en daarnaast naar het ontstaan van late schade na chemotherapie.

Als je deelneemt wordt er geloot wanneer je mag beginnen met een twaalf weken durende sportsessie van drie keer per week. Bij mij werd het na de chemo. Daar was ik niet echt rouwig om, want tijdens de chemo had het me vast meer moeite gekost. Mijn traject werd na zes weken onderbroken door een hersteloperatie en daaraan gekoppeld zes weken verplicht rust, maar toch fietste ik de twaalf weken onder begeleiding van fysiotherapeuten een half uur op de hometrainer en deed twee keer per week aan krachttraining en één keer aan spel. Kon voetbal zijn of badminton, van alles. Tot zover de cijfertjes.

Oh nee, toch niet. Ik heb twee A4tjes vol met uitslagen van allerlei bijbehorende onderzoekjes, maar dit is waar het -voor mij- om draait. De uitslag na helemaal tot het gaatje fietsen met een knijper op je neus, volgehangen met meetplakkertjes en ademend door een mondstuk met een slang eraan. Het klinkt naar, maar het is gewoon best heel leuk.

Conditietest (fietsergometrie): Maximaal wattage (weerstand) Maximale volume zuurstofopname (VO2, ml/min/kg lichaamsgewicht) categorie vrouw 50-59.
28-5-2014beginpunt deelname onderzoek na 2 operaties, nog voor de chemo. 185 28.9 – Goede conditie
12-11-2014meting na stoppen chemo en begin van het trainen 185 29.3 – Goede conditie
25-3-2015 230 33.7 – Zeer goede conditie (31-36, dus middenmoot)

Is het me gelukt om aardig op niveau te komen! Gaf wel een kick hoor, sodeknetter. Anyway, nu gaat het onderzoek verder met twaalf weken, begeleid door mailcontact met het UMCG, zelf verder sporten. Komt dat ff mooi uit, want ik heb me net opgegeven voor de Pink Ribbon Ladiesrun op 7 juni in Groningen. Loop ik de tien kilometer. Is ongeveer over 12 weken, dus veel beter kan het niet qua planning.

Ga ik nou even wat rennen. Latur!

hardlopen

12 Reacties

  1. Toppie! Had ik ook moeten doen, maar ja, toen hoefde je alleen maar je armen te trainen door een handdoek over de deur heen te trekken. Mijn conditie is 0,0 en dat gaat echt niet veel beter meer worden. Goed van je!

    1. Ha Hanny, ja veel hangt af welke tijd je zit, wat er aangeboden wordt. Dit is ook allemaal in het kader van onderzoek en ook (nog) niet standaard. Mazzeltje dus. Ik denk dat ik anders nog lang niet zover geweest was als nu, want dan had ik me veel meer tegen laten houden door elk pijntje of het gevoel dat ik 100 ben, wat ook nog wel eens voorkomt. ;-)

  2. Sjonge, ja…. je weet dat ik het hele ‘verhaal’ gemist heb, maar dit kun je wel een hele prestatie noemen. En dan ook nog eens gaan Pink-rennen straks. Ik denk dat ik je maar eens goedkeurend ga toeknikken. ;-)

    1. Ik ben ook heel erg trots op het resultaat Mies, heb er ook wel een zweetdruppeltje of tig ingestopt, maar het heeft zich uitbetaald!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *